Blogg, Okategoriserade

Viktigheten av bra penslar kan inte poängteras nog.

Penslar

Det här med penslar och verktyg!

Bra penslar och verktyg är verkligen inte något man skall underskatta eller förringa betydelsen av. Snarare kan man säga att utan bra hjälpmedel i form av penslar, eller verktyg, så får man svårt att nå de resultat man önskar med sina projekt.

Man behöver olika typer av penslar till olika typer av uppgifter. Och till olika typer av färg dessutom. Om man använder kvalitetsverktyg på rätt sätt så har man dock dessa över lång tid framöver.

Vi förespråkar bra kvalitet på färg, oljor eller vad det nu är för ytbeläggning man skall påföra. Och vi förespråkar såklart verktyg därefter. De bästa färgerna mår bäst av att påföras av de bästa penslarna. Såklart. Att spara mycket tid gör man enklast genom att välja penslar av rätt kvalitet.

 

Måla Falu Rödfärg

Skall man till exempel måla Falu Rödfärg så vill man ha en pensel som tål hårda tag då man målar den på ohyvlade brädor. Och man vill ha en bredare pensel som tar mycket färg. Falu Rödfärg är dessutom en ganska grov färg som inte har speciella krav på finishen. Man har därför ganska grova penselborst.

De här penslarna rekommenderar vi varmt för Falu Rödfärg eller andra slamfärger.

Falu Rödfärg Pensel

Penslarna är perfekt avvägda för ändamålet. Och finns i tre olika varianter. En större för fasad, en oval för lite finare målning och en vinklad också för finare målning. Falu Rödfärg tvättas dessutom rent med vatten och Grovsåpa Selder&Co  för bästa vård av penslarna.

 

Olja Selder & Co

När det gäller oljor från t ex Selder & Co som i många fall skall värmas så gäller det att man är noga i sitt val av pensel. En pensel med naturborst är ett måste. Naturborst tål nämligen värme vilket inte syntetiska borst gör utan de smälter således utav värmen. Naturborst av 90-tops kvalitet är den högsta kvaliteten och det är den man bör använda för att få bäst resultat på enklast möjliga sätt. “tops” är ett mått på hur mycket borst man har vilket då gör att man får mer färg och bättre påföringsegenskaper. 90 är högst man kan uppnå. Enklare penslar av “slit-och-släng” karaktär har kanske 50-60 tops vilket då gör en pensel som är extremt mycket sämre på alla sätt än den som har 90-tops naturborst.

Exempel på penslar för att olja som vi rekommenderar är den här lackpenseln eller den här lackpenseln. De finns i många varianter så det finns i regel alltid någon som passar ändamålet.

Skall man olja kalla oljor så fungerar de lika bra. Vårda dem genom att tvätta ur penseln med Grovsåpa Selder&Co och skölj sedan med vatten. En väl skött pensel kommer hålla i många år.

Tänk på att det kan finnas naturborstpenslar med plastskaft. Dessa fungerar heller inte så bra vid arbete med uppvärmd olja. Använd träskaft!

Fasadmålning med Linoljefärg Selder & Co

Skall man måla med Linoljefärg så är det samma princip som när man oljar. Men man kan behöva ha större penslar om det är fasad. Linoljefärg målas kall och det är fullt möjligt att måla med naturborst som har plastskaft om man hittar någon sådan med hög kvalitet.

Till fasadmålning med linoljefärg rekommenderar vi den här anstrykaren i önskad bredd. Till detaljer och andra saker så kan man använda sig av elementpensel lång eller elementpensel kort beroende på vad man föredrar för utförande. Helst inte smalare än 50mm. Då tar det väldigt lång tid. Linoljefärg tvättas ur med Grovsåpa Selder&Co och vatten

Fönstermålning med Linoljefärg Selder & Co

Till fönster så använder man gärna lite mindre penslar av naturlig anledning. Vi tycker ju de här ovala penslarna är fantastiska. Även runda penslar såsom de här lindade med blonda naturborst ger utmärkta resultat.

 

Det här med penslar är enkelt men svårt. Vårt främsta tips är att inte spara in på penslarna. Bra verktyg är betydligt viktigare än man tror! Det går inte att få de finaste resultaten med dåliga eller mediokra verktyg oavsett vad man håller på med.

 

Back to list