Blogg, Okategoriserade

Vägg- och takfärger. Sidovinster utan konserveringsmedel.

Sidovinster utan konserveringsmedel

Konserveringsmedel i allt från mat till färg

Konserveringsmedel tillsätts i nästan alla kosmetiska produkter, kemiska produkter i färgindustrin och i en otalig massa andra produkter. Oftast är det när produkterna innehåller vatten.

Konserveringsmedel har sina fördelar, främst då det självklara i att medel kan förhindra bakterier och/eller svamp.

I färgindustrin har konserveringsmedel varit mer eller mindre standard i alla vattenlösliga produkter sedan länge tillbaka. Tyvärr så pratas det inte så högt om det här då man inte deklarerar eller upplyser om att produkterna innehåller konserveringsmedel. Och ganska höga halter dessutom.

Risker: Kontaktallergi och Eksem

Konserveringsmedel har ju sina fördelar i att man kan få produkter att hålla länge. Det är ju trevligt om tvålen inte surnar på en vecka till exempel. Men där det finns fördelar så finns det i regel nackdelar.

Det absolut tydligaste är att man löper en avsevärt högre risk till kontaktallergi och eksem när man utsätter sig för större mängder konserveringsmedel. Eller att man utsätts under långa perioder. Målare är således en utsatt yrkesgrupp. Och det är inte bara färg som innehåller konserveringsmedel utan det är lim, spackel, akrylfog, målartvätt osv osv.

Tråkigt kan tyckas.

Vad kan man göra för att minska exponeringen?

En naturlig rekommendation är att alltid använda handskar och långärmat om man skall måla eller tapetsera. Skaffa tvål och rengöringsmedel utan konserveringsmedel i så stor utsträckning det går. Och det finns faktiskt även produkter att använda som inte innehåller konserveringsmedel. Det är Caparol, en innovativ färgproducent, som är först ut på marknaden med två produktserier av inomhusfärg som inte innehåller konserveringsmedel. De heter Capafree och IndekoGeo. Capafree är en vägg och takfärg i hög kvalitet för inomhusbruk i vita nyanser som finns i glanserna 2, 5 och 7.  IndekoGeo är en konserveringsmedelsfri högtäckande tak och väggfärg som dessutom är uppbyggd på förnyelsebara råvaror. IndekoGeo går dessutom att blanda i de flesta kulörer. (färgen tillsätts då en väldigt liten mängd konserveringsmedel genom brytfärgerna).

Det paradoxalt lustiga i det här är att där de “vanliga” vattenburna inomhusfägerna snabbt surnar när man använt dem så gör inte de utan konserveringsmedel det. Precis tvärtom vad man skulle kunna tro.

Med andra ord så kan man tycka det verkar förnuftigt att använda färger fria från konserveringsmedel. De minskar risk för eksem och allergi. Och de surnar inte. Att man dessutom inte behöver ge avkall på kvaliteten är ju väldigt angenämt!

Läs mer om Capafree här

Läs mer om IndekoGeo här

 

 

 

Back to list