Blogg, Okategoriserade

Morris & Co – Brittisk mönsterlegend mer populär än någonsin.

William Morris – mönsterlegend

Historien är fylld med formgivare och mönsterlegender. Ofta har de haft många olika titlar och yrkesbenämningar. Ofta här i Sverige nämns Stig Lindberg, Josef Frank med flera.

Storbritannien har sin alldeles egna superstjärna och det är William Morris. Morris levde på 1800-talet och var en av förgrundsfigurerna inom den brittiska Arts and Craft rörelsen.

William Morris hade som målsättning alla hade rätt till ett vackert boende. Men dessvärre så var det bara ett fåtal som hade råd med hans omsorgsfullt tillverkade föremål.

Nuförtiden är det företaget Morris & Co som sköter om arvet efter William Morris i form utav tapettillverkning, textiltillverkning med mera.

Stora mönster i kraftiga färger

Morris var väldigt kreativ och skapade ett otal designklassiker som idag är mer populära än någonsin. Ett exempel är den magnifika tapeten Chrysanthemum.

Chrysanthemum

Chrysanthemum

Ett annat exempel är de underbara Pimpernel-mönstren.

Pimpernel

 

Pimpernel william morris tapet

Pimpernel med en speglad symmetri och vilda blommor  är från 1876. Ansett som ett av Morris bästa mönster och mycket troligt en av hans favoritmönster. Mönstren har en tidlös känsla. De  har varit mer eller mindre populära under tidens gång men aldrig så populära som nu på 2000-talet.

Mönsterskatten efter William Morris är otroligt omfattande. Seaweed, Golden Lily, Honeysuckle & Tulip och Willow Bough är odödliga klassiker som åldras med den bästa av värdighet.

Det är sällan de här tapeterna blir riktigt fel. Däremot är det väl sällan fel att väggarna blir sina egna konstverk som de allt som oftast blir när man hänger tapeter från Morris & Co.

 

 

Back to list