Blogg, Okategoriserade

Att få ge slitna fastigheter liv. Målning med linoljefärg

Härnösand Maj/Juni – Målning med Linoljefärg

Vädret har varit helt underbart i Maj och Juni har börjat på bästa sätt. Det är härligt och de som jobbar ute med exempelvis fasadmålning har kunnat producera på ett utmärkt sätt.

Med ställning uppmonterad på två sidor av fastigheten går arbetet såväl enkelt som snabbt. Vid sista uppdateringen så var allt skrapat och en del var grundmålad. Nu är två sidor målade med ett varv grundfärg och två gånger med täckande färgen. Det blir otroligt fint.

 

Gaveln är den andra sidan som målats. Skillnaden mellan första och andra målningen är väldigt stor då man får rätt glans och finish på sista målningen. Det blir ett utsökt resultat.

Kulörer

Kulörmässigt har vi valt nyanser åt det varmare hållet. En gråbrun till fasaden. Kulören heter Svolvär som vi gillar otroligt mycket. På foder och knutar har vi tagit en mjukare ton i med dragning åt sandhållet. Den heter Blek Sand. Väldigt trevligt. Själva fönstren är rent vita och bläcken är svartmålade. Allt som allt tycker vi det är en väldigt trevlig kombination.

Glans

Själva glansen är halvmatt. I nymålat skick är Linoljefärgen lite blankare men kommer mattas ned lite när den oxiderat färdigt. Linoljefärg oxiderar i sin torkprocess till skillnad från många andra färger som torkar genom avdunstning. Det är en av anledningarna till att linoljefärg är så extremt mycket drygare än annan färg. Det är inget som skall avdunsta. I själva verket så expanderar färgen en smula vid torkning. Färgen sväller alltså en aning medans den torkar.

Målningen

Att måla med linoljefärg är inte speciellt avancerat så länge man följer anvisningarna om hur man skall göra. I vårt fall här så var det dock ganska svårt att bedöma hur tjockt vi skulle lägga på grundfärgen för att det skulle bli lagom. Vi ser här att vi på några ställen fick skiftningar i glansen efter andra målningen. Vi skulle målat lite mer grundfärg. Det här var dock ett bagatellartat problem som vi enkelt löste genom att måla en gång tunt tunt extra på de fläckarna där det var olika glans.

Att måla med Linoljefärg är som sagt enkelt. Dessutom är det ett giftfritt alternativ. Det doftar gott och det gör gott för såväl trä som vår natur. Det finns en massa olika teorier om färger och dess verkan. Linoljefärg är inget undantag. Vi förespråkar linolja och färger från Selder & Co. Om det är den bästa linoljefärgen på marknaden får nog andra uttala sig om. Det vi däremot vet på Norrlandsfärg är att själva oljan som färgen är uppbyggd på har bevarat nedgrävt trä i över 23år på Statens LantbruksUniversitet(SLU) med bättre motståndskraft än i princip alla andra produkter man testat.

Av det drar vi vår alldeles egna slutsats att om det funkar nedstucket i marken utan större anmärkning över 20år så kommer det nog klara påfrestningarna som uppmålad Linoljefärg på en fasad vid Norra Ringvägen i Härnösand lika länge.

 

Linoljefärg

Linoljefärg Halvmatt

 

 

Back to list

Related Posts